top of page

Tai Chi

yin yang

Je ziet ze wel eens in het park, mensen die voor dag en dauw van die trage bewegingsoefeningen doen: alsof ze in slow motion onzichtbare voorwerpen wegduwen en naar zich toe trekken. Deze eenvoudige oefeningen leveren wonderbaarlijke resultaten op. Tai chi, de magie van de zachte krijgskunst.

In het westen kennen we het beroemde zwart-wit yin-yang-teken: twee versmolten ‘druppels’, gevangen in een cirkel. In de buik van het zwarte figuur pronkt een witte stip en andersom zie je een zwarte stip in het witte deel. Wat wil zeggen dat yang (snelle bewegingen, geven, uitademen, aanvallen, kracht) en yin (zachte bewegingen, ontvangen, inademen, terugtrekken, zonder kracht) elkaar kunnen aanvullen.

 

Slow motion

De theorie van yin en yang is een subtiele manier om naar het leven te kijken. Niets is absoluut, terwijl we in het westen juist alles heel duaal bekijken. Yin betekent letterlijk ‘de schaduwzijde van de berg’, en yang ‘de zonzijde van de berg’. Maar ook deze betekenis is niet absoluut, want de zon verplaatst zich, en dus ook de zonzijde van de berg.”

 

Innerlijke massage

Tai chi kun je zien als een heel natuurlijke manier van bewegen. Door te ontspannen en zachtheid te zoeken, worden vastgeroeste bewegingspatronen losgelaten en leer je weer luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Dat heeft een gunstig effect op de gezondheid.

Donderdagmorgen om 10:00 uur. (virtueel)

bottom of page